7000-year-old history; Çorum 7000 yıllık tarih; Çorum
Karadeniz’in İç Anadolu’ya açılan kapısı Çorum’un, M.Ö. 5000’den günümüze kadar uzanan 7000 yıllık tarihinde. Doğu ile Batı arasındaki kültür köprüsünü görmek mümkün
En eski barış antlaşması
Dünyanın en önemli uygarlıklarından biri Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan “Kadeş Antlaşması” 1906 yılında Boğazköy’de yapılan kazılarda, kil tablet üzerine yazılmış şekilde çıkartılmış. Bu iki eski ve zengin uygarlık arasında yapılan Kadeş Antlaşmasının bir kopyası, günümüzde Birleşmiş Milletler’in New York’taki binasında, “dünyanın en eski uluslararası barış antlaşması” örneği olarak bulunmaktadır.
Çorum Müzesi
1914 yılında Sıhhat Mektebi olarak yapılan ve tipik 19. yüzyıl mimari özelliğini taşıyan bina, 2003 yılında restore edilerek Çorum Müzesi halini almış. Müzenin en önemli özelliği, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit bulgaria vacations, Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin sergilenmesi. Bu eserler Alacahöyük, Boğazköy- Hattuşa, Ortaköy-Şapinuva, Eskiyapar, Hüseyindede kazı merkezlerinde açığa çıkartılmış. Bu eserleden Hitit dönemine ait olan kabartmalı vazolar, çivi yazılı tabletler, Kılıç ve Kırların Koruyucu Tanrısı, günümüze ulaşan çok önemli belgeler.
Alacahöyük Müzesi ve Örenyeri
Çorum Müzesi’ne bağlı olan Alacahöyük Müzesi, Çorum’a 45 kilometre, Ankara’ya ise 160 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Müzede, Alacahöyük kazılarında elde edilen Kalkolitik, Eski Tunç Çağı, Hitit ve Frig dönemlerine ait eserler ile yöreden derlenen etnografik eserler sergileniyor.
Eski Tunç Çağı ve Hitit Çağı’nda büyük önem taşıyan din ve sanat merkezi olan Alacahöyük’te yapılan kazılarda, dört uygarlık çağı ortaya çıkartılmış. Hitit kültürünün ve ona kaynaklık eden daha eski yerli Anadolu kültürlerinin sistemli kazıları Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılmış. Türk Tarih Kurumu kazılara 1935 yılında Alacahöyük’te başlamış. Alacahöyük’te Hitit kültürünün yanı sıra, Hititlere öncülük eden, onların kaynağını oluşturan, Hatti kültürü de bütün zenginliğiyle gün ışığına çıkartılmış.
Boğazkale – Hattuşa
Mısır, Babil, Mitanni ve Hitit… Eski Doğu’nun süper güçleri… Hititler, yaklaşık M.Ö. 1200 yıllarına kadar Anadolu’nun büyük bir kısmına ve zaman zaman da Kuzey Suriye’ye hükmetmiş. Bu önemli uygarlığın başkenti Hattuşa, Çorum’un 80 kilometre güneybatısında, Boğazkale İlçesi’nde yer alıyor. 1988 yılında ‘Tarihi Milli Parklar” statüsüne alınan bölgede, 1906 yılında başlayan bilimsel kazı çalışmaları, “Alman Arkeoloji Enstitüsü” tarafından günümüzde de sürdürülüyor Becerikli eller.
Yazılıkaya
Boğazkale’de bulunan Hititler’in başkenti Hattuşa’nın UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne alınmış olması bu ilçeyi özel bir konuma taşıyor. Hattuşa’nın en büyük ve etkileyici kutsal mekânı, yüksek kayalar arasında saklanmış Yazılıkaya Tapınağı. Önemli tanrı ve tanrıçaların sıra halinde kayaya kabartma olarak işlendiği Yazılıkaya Tapınağı özellikle ilk baharda “yeni yıl kutlamaları” için kullanılırmış.
İncesu Kanyonu
Ortaköy İlçesi’nin İncesu Köyü’nde yer alan, tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu, rafting ve trekking sporları için uygun özellikler taşıyor. Genişliği 40-60 metre arasında değişen kanyon, 12.5 kilometre uzunluğunda. Özellikle suyun akış hızının yüksek olduğu zamanlarda rafting sporu için ideal olan İncesu Kanyonu’nda diğer zamanlarda kullanılmak üzere bir yürüyüş parkuru da bulunmakta. Bu yürüyüş parkurunda yer alan doğal güzellikler gezenleri hayran bırakıyor.
Çorum Saat Kulesi
Şehrin merkezinde, Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Haşan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılan, minare stilindeki Çorum Saat Kulesi, Çorum’un önemli yapıları arasında yer alıyor. Güneye açılan, yuvarlak kemerli kapısının üzerinde kitabesi bulunan, üzeri kurşun kubbeyle örtülü olan kulenin dört bir tarafında saat kadranı bulunuyor. Sarı renkli, ‘kesme kumtaşından yapılan kulede, şerefeye yuvarlak kemerli kapıdan 81 basamaklı merdivenle ulaşılıyor.
Veli Paşa Konağı ve Hanı
Yozgat Beylerli’nden Veli Paşa tarafından, Çepni Mahallesi’nde yaptırılan Veli Paşa Hanı 1914 yılında tamamen yanmış ve 1915-16 yıllarında yeniden yaptırılmış. İki katlı olan han, bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Uzun yıllar otel olarak, 35 tane han odası ile hizmet veren bu özel mekân günümüzde market olarak işletiliyor. Veli Paşa’nın oğlu Şevket Bey tarafından 1923- 24 yıllarında yaptırılan Veli Paşa Konağı, Çorum il Merkezi’nde yer alıyor. Tarihi Çorum evlerinin çok güzel bir örneği olan konak tarihi dokunun devamı niteliğinde.